Ναι, είναι αλήθεια. Όσο και αν θα θέλαμε το καλοκαίρι να διαρκέσει λίγο ακόμη (ίσως και για πάντα), όσο και αν θα θέλαμε να μην ξεκινήσει ο μήνας που ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, οι τελευταίοι εκδρομείς επιστρέφουν, τα σχολεία ξεκινούν, οι εργοδότες επιστρέφουν ορεξάτοι, και τα ημερολόγια με τα to-do και τις ατελείωτες λίστες βγαίνουν από τα συρτάρια, κανείς δεν τα έβαλε ποτέ με τη φύση και τον χρόνο. Έτσι, και φέτος, ο Σεπτέμβριος είναι εδώ (με όλες τι όμορφες εικόνες και στιγμές που μας υπόσχεται το φθινόπωρο και πάντα αν κοιτάξουμε πίσω μας χαρίζει, δεν θέλω να είμαι άδικη)…

Και μια που μιλήσαμε για λίστες, εγώ -που ξέρετε πόσο λατρεύω τις λίστες, τα πλάνα, τον προγραμματισμό- έχω ήδη ετοιμάσει τη δική μου για τον νέο μήνα. Όχι, όμως, τη λίστα των υποχρεώσεων, αλλά αυτή των προτεραιοτήτων μου (και υπόσχομαι θα την ακολουθήσω!):


  • Καταρχάς, θα με αγαπώ και θα με φροντίζω. “Είμαι η προτεραιότητά μου” αυτό θα είναι το μάντρα μου.
  • Θα προσέχω το σώμα μου με καλή διατροφή και συστηματική άσκηση, γιατί με βοηθά να ηρεμώ αλλά και να διατηρούμαι σε καλή κατάσταση (μπορεί να είμαστε στο φθινόπωρο αλλά τα bikini bodies από τώρα φτιάχνονται για το επόμενο καλοκαίρι 😉).
  • Θα κλείνω τα αυτιά μου στους εξωτερικούς θορύβους (ξέρετε, όλα τις γνώμες και τα επιθυμίες των άλλων, που συνήθως με καμουφλαρισμένο τρόπο, δημιουργώντας ενοχές και με επίφαση ενδιαφέροντος θέλουν να μου επιβάλλουν).
  • Θα εστιάζω σε όλα τα μικρά ή μεγάλα που καταφέρνω κάθε μέρα και είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην προσωπική μου πρόοδο και ανάπτυξή.
  • Θα θυμίζω στον εαυτό μου πόσο σημαντική είναι η αναπνοή για το σώμα και την ισορροπία μου. Όταν νιώθω το άγχος να με κυριεύει θα εστιάζω στη βαθιά, συνειδητή αναπνοή (σκεφτείτε, είναι το πρώτο πράγμα που ενστικτωδώς κάνουμε με το που ερχόμαστε στη ζωή και το τελευταίο όταν φεύγουμε).
  • Όταν κάτι πάει στραβά δεν θα με παίρνει από κάτω, “και τι έγινε; πάμε ξανά!”
  • Θα αντισταθώ στην ανάγκη μου να είμαι πάντα αυτή που προσπαθεί περισσότερο, που διακρίνεται, που ξεχωρίζει. Πόσο άγχος και ένταση, αλήθεια, προκαλεί όλο αυτό, αλλά και πόσοι πραγματικά το αναγνωρίζουν και το εκτιμούν;
  • Θα θυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου ότι ο χρόνος είναι αγαθό, και ο δικός μου είναι πραγματικά πολύτιμος!


Εσείς, τι έχετε συμπεριλάβει στη λίστα σας για τον Σεπτέμβριο;
Κεντρική φωτογραφία: Aaron Burden on Unsplash